Reflectie op de Europese Verkiezingen

De Europese Verkiezingen zijn weer achter de rug. En nu? Hoe zagen de campagnes eruit? Wat zijn de implicaties voor de Brusselse politiek? We blikken terug op de Europese verkiezingen en gaan erover in gesprek. In deze podcast hoor je Brussel-correspondent Bert van Slooten, voormalige VVD campagnevoerder Benjamin van Es, studente politieke communicatie Heleen Heijungs en studente Christien van der Hars.

Onze podcasts worden opgenomen in VondelCS – Media & Cultuur LAB van AVROTROS.

 

Bert van Slooten is NOS-correspondent in Brussel. Vertellen hoe de wereld in elkaar zit, zonder een oordeel te vellen, dat is wat hem inspireert. Hij is opgeleid aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en heeft als sport- en rechtbankverslaggever bij het Utrechts Nieuwsblad het vak echt geleerd. Vervolgens was hij reizend correspondent in Afrika geweest en kwam daarna terug in Nederland, met als standplaats Den Haag. Hij was politiek verslaggever voor het Agrarisch Dagblad en sinds eind 1989 voor de publieke omroep. Ook presenteerde hij een aantal programma’s zoals Haagse Veteranen, De Ochtenden, Punch en het Radio 1 Journaal. Nu is hij correspondent voor de NOS in Brussel.

Benjamin van Es is een politiek campagnedier in hart en nieren. Als public affairs adviseur is hij dagelijks bezig met politiek, en in de tien jaar als vrijwilliger voor de VVD en als voormalig campaign organizer tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018 heeft hij veel ervaring opgedaan in campagne voeren. Daarnaast zat hij in het campagneteam van de recent gekozen Europarlementariër Liesje Schreinemacher.

Christien van der Hars is geboren in Amsterdam, opgegroeid in Monnickendam en toen voor haar studie verhuisd naar Amsterdam. Ze studeerde Geschiedenis (bachelor en onderzoeksmaster) aan de Universiteit van Amsterdam. Haar focus ligt op  politieke geschiedenis, waarbij ze onderzoek doet naar de geschiedenis van de consumptiemaatschappij en veranderende vormen van burgerschap. Verder is ze vorig jaar voorzitter geweest van debatplatform happyChaos en heeft ze in een ver verleden in het bestuur gezeten van het Europees Jeugdparlement.

Heleen Heijungs studeert Political Communication aan de UvA. Verder loopt ze stage bij de communicatieafdeling van de Sociaal-Economische Raad. Hier houdt ze zich vooral bezig met internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze heeft een persoonlijke interesse in verkiezingscampagnes, met name voor Amerikaanse verkiezingen.